Internet és jog

Mark Zuckerberg: "Több adót akarunk fizetni és szabályozni kell a tevékenységünket.".

Ami egy RTL Híradó interjúból kimaradt...

2020. február 16. - Internetjogblog

 1. Szabályozni kell

Vitathatatlan tény, hogy óriási pénzügyi és politikai befolyásra tettek szert a nagy technológiai cégek. Ha úgy akarják, a Facebook és az Alphabet (Google,YouTube tulajdonosa) a többi big tech céggel összefogva akár választásokat is el tudnak dönteni és nagymúltú cégeket tehetnek tönkre a szűrő és/vagy kereső algoritmus megváltoztatásával vagy manuális beavatkozással, törlésekkel.

A big tech cégek megregulázása jelentős feladat a kormányok számára. Valamit tenniük kell, hiszen amíg nem döntik el, hogy mit szabad és mit nem kitenni a közösségi oldalakra és videómegosztókra, addig az üzemeltető cégeknek kell naponta több ezer (százezer) döntést meghozniuk arról, hogy melyik tartalom mehet ki az internetre vagy melyiket kell onnan eltávolítani.

Éveken át a kormányok kiszervezték ezt a feladatot és a többnyire amerikai tulajdonú cégek vidáman el is végezték a munkát ezen a téren.

 2. Mindkét világ legjobbja

 Mark Zuckerberg már egy héttel a müncheni Security Conference előtt is beszélt arról, hogy elfogadja azt, hogy a Facebooknak jóval több adót kell fizetnie minden olyan országban, ahova hirdetési célzást enged. Az engedékeny hangnem után ezen a héten már a gondolatkísérletek világába vitt minket Mr. Zuckerberg, hiszen Münchenben már arról beszélt, hogy szabályozni kell a tartalmak megosztásával és szűrésével kapcsolatos feladataikat és felelősségüket: ki is jelölte az irányt azzal, hogy azt mondta, hogy valahol a tartalomszolgáltató médiacégek és a tartalmat pusztán továbbító távközlési cégek között látja a Facebook jogi helyét. Ezzel a mondatával a Facebook vezetője alaposan elgondolkoztatta a média- és távközlésszabályozással foglalkozó szakembereket...

A Zuckerberg által ajánlott csomag ("több adót fizetünk és részletes szabályozást kérünk") természetesen nem jelenti azt, hogy elmentek otthonról a Facebook vezetőjénél. Ez egy világosan átgondolt stratégia része, mely azt is eredményezi, hogy Zuckerberg visszaveszi kezdeményezést a kormányoktól és a szabályozás és az adózás útját-módját saját maga jelöli ki a saját maga számára.

dr. Ormós Zoltán 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ormosnet.blog.hu/api/trackback/id/tr8815477322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.